Voor wie bij mij regelmatig op consultatie komt, is de inhoud van dit artikel al lang geen geheim meer. Maar een kleine herinnering kan nooit kwaad!

Een goede planning zorgt er niet alleen voor dat de maaltijden tijdens de week in een meer ontspannen sfeer verlopen, maar ook dat je gezinsleden minder geneigd zullen zijn om zich te goed te doen aan de eerste de beste – meestal ongezonde – knabbel die ze in de koelkast vinden.

Waaruit bestaat zo’n goede planning volgens mij?

Elke zondagnamiddag zet ik mij aan tafel met een lekker kopje thee, een stukje zwarte chocolade, een sfeervol muziekje op de achtergrond en… de toffe receptjes die ik de voorbije week heb gezien op televisie, in tijdschriften of op internet. Ik selecteer vervolgens vijf gerechten (voor maandag tot en met vrijdag – in de weekends improviseer ik graag) die ik bespreek met mijn gezinsleden. Wanneer ook zij deze gerechtjes zien zitten, dan plaats ik ze in een volgorde die past in de gezinsplanning en rekening houdt met de activiteiten die elk lid van het gezin de komende week heeft voorzien. Het spreekt voor zich dat ik op de drukkere avonden (maandag en dinsdag in mijn geval omdat ik al om 19u30 in de sportzaal ben) kies voor eenvoudige maaltijden zoals een lekkere homemade soep (vaak al op zondag klaar gemaakt), royaal bereide slaatjes of restjes van het weekend :). Op woensdag en donderdag, twee avonden waarop ik wat meer tijd heb, kies ik voor gerechten waarvan de bereiding wat meer tijd vergt – hoewel bij voorkeur nooit langer dan 40 à 45 minuten. En op vrijdag? Dan moet het supersnel gaan, want mijn dochters gaan dansen… We kiezen op vrijdag ook soms voor tapas met huisgemaakte hummus met crackers en rauwkost. Soms test ik op vrijdagavond ook een mocktail uit om zo de werkweek toch een beetje feestelijk af te sluiten!

Wanneer de selectie van het weekmenu vastligt, maak ik het boodschappenlijstje. Ik hou hierbij rekening met wat er van de vorige week overblijft in de koelkast en in andere keukenkasten. Ik doe mijn boodschappen online, zo win ik tijd en energie… en ook mijn portemonnee vaart er goed bij want online zijn er (zo goed als) geen verleidingen! Als alle ingrediënten in huis zijn, dan is het minder aantrekkelijk om midden in de week uit gemak te kiezen voor een kant-en-klare maaltijd bijvoorbeeld.

Daarnaast heb ik ook een reeks van ingrediënten die elke week op mijn boodschappenlijstje staan en die samen de basis voor een gezonde voeding vormen in mijn koelkast en keukenkasten: bio-citroenen, dadels, bananen, tomaten, diverse soorten noten, amandelbloem… Dit zijn voor mij onmisbare ingrediënten die mij elke dag een gezonde portie energie geven.

Ik zal het hierbij laten en hoop dat ik jullie aangemoedigd heb om ook te beginnen plannen…

Pin It on Pinterest