Recepten & Advies

Op deze pagina kan je niet enkel voedingsadvies vinden, maar ook een massa smakelijke recepten om thuis klaar te maken en natuurlijk te delen.

Hoe op een serene manier met voeding omgaan?

Hoe op een serene manier met voeding omgaan?

Nog nooit werd er zo veel over voeding gesproken en geschreven als vandaag! En toch stellen we vast dat hoe langer hoe meer mensen worstelen met hun voedingspatroon. En als we nu eens leerden loslaten en naar ons lichaam luisterden? In dit artikel geef ik je vijf tips om op een serene manier om te gaan met voeding en haar de plaats te geven die ze verdient in ons dagelijkse leven, want we voeden ons in eerste instantie nog steeds om ons lichaam de bestanddelen te geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Ik heb zelf vele jaren allerlei diëten gevolgd en werd zelf slachtoffer van het welbekende jojo-effect. Ik weet dus waarover ik praat. Vandaag heb ik een serene manier gevonden om om te gaan met voeding – ik heb er trouwens mijn beroep van gemaakt – maar ik weet dat deze zwakke plek altijd opnieuw de kop kan opsteken en het is daarom dat ik de vijf tips deel die mij geholpen hebben om vandaag op een serene manier met voeding te kunnen omgaan.

  1. Zeg de weegschaal vaarwel

Ik begrijp maar al te goed dat we willen ons gewicht in de gaten houden, maar dat wordt vrij vlug een obsessie. Ik ben van mening dat we het beter doen zonder dat weegmoment, zeker als we ons snel laten verleiden tot een vreetbui of wanneer we maar enkele kilo’s moeten verliezen! Ik wil je aanraden om je in een eerste tijd maar een keer per week te wegen omdat we de schommelingen van ons gewicht niet 100% onder controle hebben en omdat we door ons te veel te wegen snel ontmoedigd kunnen geraken…

  1. Plan je maaltijden, dat is de sleutel tot je succes

Ik kan het niet genoeg herhalen: alwie zijn weekmenu plant en boodschappen doet in functie van dat weekmenu, gaat serener om met voeding en moet zich niet zeven keer de vraag stellen ‘wat gaan we eten vanavond?’. Zo word je niet alleen kalmer in je hoofd, maar je vermijdt verder ook dat je op het laatste moment uit gemak toch kiest voor een afhaalpizza, een pak friet of een andere bereide maaltijd.

  1. Eet mindful

Vandaag eten we op automatische piloot, zonder te kauwen, zonder stil te staan bij wat we naar binnenwerken, terwijl we de krant lezen, naar tv kijken of onze e-mails beantwoorden. Eten moet een moment zijn dat we onszelf gunnen, waarin we onze batterijen opladen, waarin we ons lichaam de energie geven die het de komende uren nodig heeft, … We verwennen ons lichaam terwijl we eten en geven het de kracht dat het nodig heeft om ervoor te zorgen dat onze vitale functies goed werken. Waarom doen we dat dan niet op een bewuste en aanwezige manier en kauwen we ons eten niet traag zodat we dankzij een goede voorvertering van de voedingsbestanddelen ons lichaam wat meer rust geven?

  1. Luister naar je lichaam

We eten maar al te vaak uit gewoonte, verveling of vraatzucht, en zonder naar ons lichaam te luisteren… We moeten opnieuw leren omgaan met de gevoelens verbonden aan eten en het onderscheid maken tussen honger en emoties. Veelal schuilt de oplossing in het werken aan deze emoties, maar het besef dat we dat moeten doen is al een eerste cruciale stap.

  1. Gun jezelf af en toe een pleziertje

Personen die last hebben van voedingsstoornissen zullen vaak aan een streng dieet beginnen in de hoop zo controle te krijgen over hun emoties en hun lichaam, en gunnen zich hierbij niet het minste extraatje meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze dergelijk streng regime niet volhouden op lange termijn, want wie heeft er nooit eens zin in een zoetigheidje of hartig hapje? Zelf gun ik mij regelmatig een pleziertje en dat geeft mij de kracht om elk zwak moment te doorstaan…

Ik zou zo nog even kunnen doorgaan, maar ik ben ervan overtuigd dat de dagelijkse toepassing van deze vijf tips je al kan helpen om een extra stap in de goede richting te zetten. En als je het moeilijk hebt om een van de tips concreet te gebruiken, concentreer je dan op de vier andere en vergeet niet dat je mij op elk moment kan contacteren om samen, stap na stap, en op jouw ritme, de weg verder te zetten naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Golden Milk… een o zo lekkere winterdrank!

Golden Milk… een o zo lekkere winterdrank!

Ik probeer altijd het goede te zien… in elke persoon, in elke situatie, in elk seizoen… En wat die seizoenen betreft, kan ik ’s winters een hemels plezier vinden in het klaarmaken van gerechtjes en drankjes die mij het gure weer buiten even doen vergeten. De Golden Milk is een heerlijk drankje dat tot mijn favorieten behoort. Heb jij al gehoord van de Golden Milk?

Lees meer…

Hoe vermijd je om bij te komen tijdens de eindejaarsfeesten…

Hoe vermijd je om bij te komen tijdens de eindejaarsfeesten…

Al sinds begin november hebben mijn klanten het over hun vrees om bij te komen tijdens de eindejaarsfeesten, die er nu met rasse schreden zitten aan te komen. Ze vrezen niet te kunnen weerstaan aan alle feestelijke lekkernijen, ze hebben schrik om de controle over hun planning te verliezen, om bij te komen en vooral ook om, begin januari, de kracht niet te hebben om weer het heft stevig in handen te nemen.

Lees meer…

Glutenvrije bloemkoolpizza

Glutenvrije bloemkoolpizza

Kinderen groenten doen eten zonder dat ze het goed beseffen, een of verscheidene ‘veggie’-dagen inlassen per week of zich gewoon eens een pleziertje gunnen… met deze pizza kan het allemaal 🙂

Lees meer…

Havervlokken: gezond en trendy!

Havervlokken: gezond en trendy!

De laatste jaren hebben havervlokken een comeback gemaakt om u tegen te zeggen. Vandaag zijn havervlokken niet alleen trendy, maar worden ze ook beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen. Wat maakt deze vlokken en hun buitengewone nutritionele samenstelling dan zo speciaal?

Lees meer…

Suiker en zoetigheden, hoe kan je eraan weerstaan?

Suiker en zoetigheden, hoe kan je eraan weerstaan?

Het is vandaag moeilijk om te weerstaan aan al die zoete lekkernijen… ze zijn immers overal! En als het dan nog volstond om een stuk taart of een chocoladesnack te weigeren… maar nee, het gaat ook en vooral om alle verborgen suikers die we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat consumeren in bijvoorbeeld een tomatencoulis of een bouillonblokje.

Ik heb al vele personen over de vloer gehad die het ‘slachtoffer’ zijn geworden van een echte suikerverslaving. Ze hebben nog maar net hun maaltijd op of ze worden verleid door die onweerstaanbare drang naar suiker… en dat begrijp ik maar al te goed want ik ben er zelf ook gevoelig voor.

Lees meer…

Succes verzekerd met een goede planning!

Succes verzekerd met een goede planning!

Voor wie bij mij regelmatig op consultatie komt, is de inhoud van dit artikel al lang geen geheim meer. Maar een kleine herinnering kan nooit kwaad!

Een goede planning zorgt er niet alleen voor dat de maaltijden tijdens de week in een meer ontspannen sfeer verlopen, maar ook dat je gezinsleden minder geneigd zullen zijn om zich te goed te doen aan de eerste de beste – meestal ongezonde – knabbel die ze in de koelkast vinden.

Lees meer…

Mijn lievelings bananenbrood

Mijn lievelings bananenbrood

Alle personen die bij mij op bezoek komen vertrekken terug met dit receptje om bananenbrood te maken! Dit bananenbrood is niet alleen overheerlijk, maar ook het ideale tussendoortje en de perfecte aanvulling op yoghurt en fruit om je ontbijt compleet te maken! Het is bovendien een manier om de bananen met bruine plekken, die de kinderen doorgaans niet meer willen, op een volwaardige manier te gebruiken. Gedaan met verspillen dus… en welkom aan de heerlijke pleziertjes!

Lees meer…

Pin It on Pinterest