Sommige mensen starten hun dag met een tas koffie om wakker te worden.

Ik drink een glaasje citroenwater. Dit gebruik dat ons werd geschonken door de Ayurvedische geneeskunde heeft zoveel meer voordelen voor ons lichaam dan cafeïne dat ik zeker niet meer de stap terugzet naar de tas koffie.

Onder de vele rituelen die mij in mijn dagelijkse leven meer energie, meer concentratievermogen en meer welzijn in het algemeen verschaffen, is het drinken van citroenwater in de ochtend een van mijn favorieten. Het staat vaak aan het begin van een doorgaans drukke dag waarvoor ik al mijn energie zal nodig hebben, en het is ook vaak een kleine pauze die ik mijzelf gun (hoewel ik dit ritueel vaak deel met mijn man).

Citroenwater is bovendien zeer eenvoudig te maken: ik pers een halve bio-citroen uit in lichtjes opgewarmd water en drink vervolgens het citroenwater met een nuchtere maag op.  Soms voeg ik er een aantal gemberstukjes aan toe.

 

Maar wat zijn dan de positieve effecten van dit oeroude Ayurvedische drankje? Deze zijn zeer talrijk, maar dit zijn alvast de voornaamste:

  • Citroen is rijk aan vitamine C en versterkt daarom ons immuunsysteem. ’s Winters is citroenwater drinken eigenlijk nog belangrijker: je kan er verkoudheden en andere winteraandoeningen mee vermijden (en beter bestrijden);
  • De citroen is een van de meest alkalische voedingsmiddelen: daarom brengt ze de pH-waarden in ons lichaam in evenwicht en doet ze de zuurtegraad van ons lichaam verminderen;
  • Citroenwater bevordert gewichtsverlies, want het stilt de hoger en vermindert angst;
  • Citroenwater staat niet alleen garant voor een betere vertering, het is ook een uitstekend diureticum;
  • Dit dagelijkse ritueel elimineert de toxines in ons bloed en bezorgt ons zo een mooiere huid;
  • Met citroenwater brengen we onze voorraad aan vitamine C, die vermindert omwille van stress, weer op peil;
  • Dankzij dit drankje starten we goed gehydrateerd aan onze dag.

 

Naast het volgen van een gezonde levensstijl zal dit kleine dagelijkse ritueel waar je bovendien niet veel tijd moet voor uittrekken een nieuwe boost aan je dagen geven… beloofd!

Pin It on Pinterest