Van alle kanten worden we overstelpt met vragen om ‘duurzaam te rijden’, ‘duurzaam te verbruiken’, ‘duurzaam te eten’… in dit artikel stel ik jullie praktische tips voor om concreet werk te maken van duurzaam eten. We willen wel duurzaam eten, maar de vraag is hoe pak je dat nu concreet aan!

Onlangs nodigde een Brussels klasse hotel mij uit om voor zijn medewerkers een presentatie te geven rond duurzame voeding. Ik heb in de voorbereiding van mijn tussenkomst veel onderzoekswerk gedaan en heb geprobeerd om een leuke insteek voor dit onderwerp te vinden. Ik kwam evenwel tot de conclusie dat de mensen eigenlijk altijd op zoek zijn naar zeer praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in hun dagelijkse bezigheden.

Tijdens de presentatie zelf liet ik de hotelmedewerkers eerst kennis maken met de principes van een gezonde voeding. Daarna heb ik de topic ‘duurzame voeding’ op een zeer praktische en interactieve manier aangepakt en dit zijn een aantal tips die tijdens de discussie zijn boven komen drijven:

Hoe kunnen we ‘duurzaam eten’ zonder dat het aanslag wordt op onze portemonnee en zonder dat we er al te veel tijd moeten in steken?

-Leg je eigen moestuin aan. De voordelen? Je weet wat je eet, je realiseert besparingen, je beweegt, je zorgt voor variatie in je bord et je stimuleert je eigen creativiteit. En niet te vergeten: je zal geen gebruik maken van pesticides!

-Eet fruit en groenten van het seizoen. Waarom? Deze zijn immers goedkoper dan het fruit en de groenten die geïmporteerd of in een serre gekweekt worden. Hun voedingswaarde zal intact zijn en niet afgezwakt door een lang reistraject, en je steunt er ook de lokale producenten mee!

-Leg een lijst aan van de producten die je ‘bio’ wil aankopen om zo een maximum aan pesticiden te vermijden (bijvoorbeeld: appels, aardbeien, sla, kip en eieren).

-Beperk voedselverspilling door aandacht te schenken aan de houdbaarheidsdata op de producten die je in de supermarkt koopt, door een kans te geven aan fruit en groenten die er niet ‘mooi’ uitzien, door je koelkast op-en-top te organiseren en de restjes te gebruiken (in een omelet, een quiche of een smoothie bijvoorbeeld) en door wat je normaal gezien weggooit te gebruiken in je gerechten: wortelbovenkanten (pesto), preigroen (kookbouillon), de pel van citrusvruchten (orangettes en citronettes), pompoenpitten …

Met al deze kleine dingen zal je niet alleen besparingen realiseren en een bijdrage leveren aan een schoner leefmilieu, maar zal je ook je lichaam en geest op de juiste manier soigneren 🙂

Pin It on Pinterest