Het is vandaag moeilijk om te weerstaan aan al die zoete lekkernijen… ze zijn immers overal! En als het dan nog volstond om een stuk taart of een chocoladesnack te weigeren… maar nee, het gaat ook en vooral om alle verborgen suikers die we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat consumeren in bijvoorbeeld een tomatencoulis of een bouillonblokje.

Ik heb al vele personen over de vloer gehad die het ‘slachtoffer’ zijn geworden van een echte suikerverslaving. Ze hebben nog maar net hun maaltijd op of ze worden verleid door die onweerstaanbare drang naar suiker… en dat begrijp ik maar al te goed want ik ben er zelf ook gevoelig voor.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in werkelijkheid? We moeten nog maar proeven van een stukje chocolade of – erger nog – het nog maar zien, of onze hersenen krijgen een signaal om dopamine vrij te maken, een neurotransmitter die ons een echt gevoel van geluk verschaft. In een mum van tijd vragen onze hersenen meer suiker om steeds maar dat gevoel van geluk te ervaren… en zo ontstaat suikerverslaving!

Maar geen paniek: we kunnen komaf maken met deze verslaving! Ik geef je hierbij enkele tips die je helpen om op enkele weken tijd je suikerverslaving naar een andere wereld te helpen (en bij sommigen kan dat zelfs op enkele dagen tijd!):

Stap 1. Kies een startdatum.
Kies een dag of een periode uit die geen extra energie vergt. Een weekenddag kan zeker goed zijn om van start te gaan.

Stap 2. Roep een halt toe aan je verleidingen.
Ruim je lades op, verwijder alle zoete verleidingen en vul opnieuw met een volle kar gezonde voeding. Ga op ontdekking naar nieuwe snacks en probeer bijvoorbeeld zaden en noten.

Stap 3. Ban gedurende tenminste drie weken ALLE suikers uit uw voeding.
Verwijder alles met een zoete smaak, zelfs de light frisdranken, kauwgom… en fruit uit uw voedingspatroon. Tijdens de eerste dagen kan je last hebben van hoofdpijn of acne. Deze ongemakken zijn echter van voorbijgaande aard en vooral een teken dat je lichaam aan het ontwennen is van suiker.

Stap 4. Begin tijdens je ontwenningsperiode de dag met eiwitten en vetten.
Ga bijvoorbeeld voor een English breakfast! J

Stap 5. Leer de etiketten lezen op voedingsmiddelen alvorens suiker weer op te nemen in je voedingspatroon.
Een suikerarm product bevat minder dan 5g suiker/100g.

Stap 6. Luister naar je lichaam en leer zijn signalen te begrijpen.
Zeer vaak denken we een behoefte te hebben aan suiker terwijl we eigenlijk uit gewoonte een snoepje nemen na de maaltijd of tijdens het tv-kijken. En als we het ene ritueel vervingen door een ander? Een infusie kan vrij vlug de plaats innemen van het stukje chocolade dat we gewoon zijn te nemen als zoet dessertje.

Pin It on Pinterest