Nog nooit werd er zo veel over voeding gesproken en geschreven als vandaag! En toch stellen we vast dat hoe langer hoe meer mensen worstelen met hun voedingspatroon. En als we nu eens leerden loslaten en naar ons lichaam luisterden? In dit artikel geef ik je vijf tips om op een serene manier om te gaan met voeding en haar de plaats te geven die ze verdient in ons dagelijkse leven, want we voeden ons in eerste instantie nog steeds om ons lichaam de bestanddelen te geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Ik heb zelf vele jaren allerlei diëten gevolgd en werd zelf slachtoffer van het welbekende jojo-effect. Ik weet dus waarover ik praat. Vandaag heb ik een serene manier gevonden om om te gaan met voeding – ik heb er trouwens mijn beroep van gemaakt – maar ik weet dat deze zwakke plek altijd opnieuw de kop kan opsteken en het is daarom dat ik de vijf tips deel die mij geholpen hebben om vandaag op een serene manier met voeding te kunnen omgaan.

  1. Zeg de weegschaal vaarwel

Ik begrijp maar al te goed dat we willen ons gewicht in de gaten houden, maar dat wordt vrij vlug een obsessie. Ik ben van mening dat we het beter doen zonder dat weegmoment, zeker als we ons snel laten verleiden tot een vreetbui of wanneer we maar enkele kilo’s moeten verliezen! Ik wil je aanraden om je in een eerste tijd maar een keer per week te wegen omdat we de schommelingen van ons gewicht niet 100% onder controle hebben en omdat we door ons te veel te wegen snel ontmoedigd kunnen geraken…

  1. Plan je maaltijden, dat is de sleutel tot je succes

Ik kan het niet genoeg herhalen: alwie zijn weekmenu plant en boodschappen doet in functie van dat weekmenu, gaat serener om met voeding en moet zich niet zeven keer de vraag stellen ‘wat gaan we eten vanavond?’. Zo word je niet alleen kalmer in je hoofd, maar je vermijdt verder ook dat je op het laatste moment uit gemak toch kiest voor een afhaalpizza, een pak friet of een andere bereide maaltijd.

  1. Eet mindful

Vandaag eten we op automatische piloot, zonder te kauwen, zonder stil te staan bij wat we naar binnenwerken, terwijl we de krant lezen, naar tv kijken of onze e-mails beantwoorden. Eten moet een moment zijn dat we onszelf gunnen, waarin we onze batterijen opladen, waarin we ons lichaam de energie geven die het de komende uren nodig heeft, … We verwennen ons lichaam terwijl we eten en geven het de kracht dat het nodig heeft om ervoor te zorgen dat onze vitale functies goed werken. Waarom doen we dat dan niet op een bewuste en aanwezige manier en kauwen we ons eten niet traag zodat we dankzij een goede voorvertering van de voedingsbestanddelen ons lichaam wat meer rust geven?

  1. Luister naar je lichaam

We eten maar al te vaak uit gewoonte, verveling of vraatzucht, en zonder naar ons lichaam te luisteren… We moeten opnieuw leren omgaan met de gevoelens verbonden aan eten en het onderscheid maken tussen honger en emoties. Veelal schuilt de oplossing in het werken aan deze emoties, maar het besef dat we dat moeten doen is al een eerste cruciale stap.

  1. Gun jezelf af en toe een pleziertje

Personen die last hebben van voedingsstoornissen zullen vaak aan een streng dieet beginnen in de hoop zo controle te krijgen over hun emoties en hun lichaam, en gunnen zich hierbij niet het minste extraatje meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze dergelijk streng regime niet volhouden op lange termijn, want wie heeft er nooit eens zin in een zoetigheidje of hartig hapje? Zelf gun ik mij regelmatig een pleziertje en dat geeft mij de kracht om elk zwak moment te doorstaan…

Ik zou zo nog even kunnen doorgaan, maar ik ben ervan overtuigd dat de dagelijkse toepassing van deze vijf tips je al kan helpen om een extra stap in de goede richting te zetten. En als je het moeilijk hebt om een van de tips concreet te gebruiken, concentreer je dan op de vier andere en vergeet niet dat je mij op elk moment kan contacteren om samen, stap na stap, en op jouw ritme, de weg verder te zetten naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Pin It on Pinterest