De laatste jaren hebben havervlokken een comeback gemaakt om u tegen te zeggen. Vandaag zijn havervlokken niet alleen trendy, maar worden ze ook beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen. Wat maakt deze vlokken en hun buitengewone nutritionele samenstelling dan zo speciaal?

Havervlokken die velen onder jullie onder de naam ‘porridge’ kennen, hebben ontelbare troeven waar ons lichaam beter van wordt:

  • Ze stabiliseren het suikergehalte in ons bloed
  • Ze bevatten behoorlijk veel proteïnes (10%)
  • Ze zijn rijk aan vitamines en minerale zouten
  • Ze hebben een verzadigende kracht
  • Ze verlagen het niveau ‘slechte’ cholesterol (LDL)
  • Ze reinigen en ontgiften ons lichaam
  • We krijgen er een schonere huid van
  • Ze zijn aanbevolen in geval van hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon)
  • Ze bevatten veel vezels (goed voor de spijsvertering)

En ze zijn nog zo veel meer…
Ik krijg regelmatig vragen over hoe je het best havervlokken kan klaarmaken. Wil je weten hoe ik ze gebruik?

  • Ik laat ze ‘s nachts weken in een plantaardige melkdrank en voeg er ’s ochtends vers of gedroogd fruit bij (mijn persoonlijke touch bestaat uit een beetje rauwe cacao en/of pindaboter)
  • Ik kook ze in water of in een plantaardige melkdrank en voeg er stukjes appel bij die ik lichtjes heb gebakken in een beetje kokosolie met kaneel
  • Ik mix ze tot bloem om er heerlijke pannenkoekjes van te maken
  • Ik verwerk ze in mijn hartige schotels, zo maken ze mijn gratinschotels of vegetarische burgers lekker knapperig
  • Ik verwerk ze in mijn deeg voor brood of cookies
  • Ik bestrooi er mijn yoghurt mee om langer een verzadigd gevoel te hebben
  • Ik gebruik ze in mijn huisgemaakte muesli of granola
  • Samen met een beetje honing of ahornsiroop voeg ik ze bij mijn seizoensfruit en maak er zo een gezonde crumble van (maar enkele minuutjes in de oven)

Heb je voldoende inspiratie opgedaan?

 

Pin It on Pinterest